Πανίσχυρη τεχνολογία της Google χρησιμοποιείται για τη δημιουργία «ψεύτικου» πορνό

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Το 2015, η Google ανακοίνωσε πως θα κυκλοφορήσει στην αγορά το εσωτερικό εργαλείο της για την ανάπτυξη αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης. Το εργαλείο λέγεται Tensorflow. Ο αντίκτυπος αυτής της κίνησης θα μπορούσε να είναι αντίστοιχος με αυτόν που είχε η απόκτηση ηλεκτρικής ενέργειας στα σπίτια των απλών ανθρώπων, πολλά χρόνια πριν. Πλέον, από εκεί που μόνο άτομα με συγκεκριμένη ειδίκευση και διδακτορικά μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τέτοια εργαλεία, θα φτάναμε στο σημείο οπού θα αρκούσε ο επίδοξος χρήστης να έχει στην κατοχή του, ένα απλό λάπτοπ.



Όμως, αυτή η κίνηση σήμαινε πως η αναμφισβήτητη δύναμη που αποτελεί το Tensorflow, είναι πλέον εκτός του ελέγχου της Google. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας ανώνυμος χρήστης της ιστοσελίδας Reddit, με το όνομα χρήστη «Deepfakes», έφτιαξε ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να «κολλήσει» το πρόσωπο που απεικονίζει οποιαδήποτε φωτογραφία σε οποιοδήποτε σημείο ενός βίντεο, με τόσο φυσικό τρόπο, που οι θεατές δεν θα μπορούν να αντιληφθούν πως το βίντεο έχει υποστεί επεξεργασία. Ίσως υποπτεύεστε ήδη πού κατέληξε η κατάσταση. Το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε από τους χρήστες για να βάζουν πρόσωπα διασημοτήτων ή επαφών τους από το Facebook, στα σώματα ηθοποιών σε ερωτικές ταινίες.

Μετά από τον αρχικό σάλο, ο Deepfakes δημιούργησε το δικό του θέμα στο φόρουμ του Reddi, το οποίο μάζεψε 91.000 εγγραφές. Επίσης. ένας άλλος χρήστης με το ψευδώνυμο «deepfakeapp», δημιούργησε ένα αντίστοιχο εργαλείο, που ονόμασε «FakeApp». To Reddit απέκλεισε την κοινότητα που δημιουργήθηκε, επικαλούμενο το γεγονός πως έγινε παραβίαση του κανονισμού του περί μη εθελοντικής πορνογραφίας.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές ευφάνταστες, ωραίες και μη προσβλητικές χρήσεις του λογισμικού που δημιούργησε ο Deepfakes. Για παράδειγμα, ένας χρήστης έβαλε τον γνωστό ηθοποιό Νίκολας Κέιτζ, να πρωταγωνιστήσει σε πολλές (κανονικές) ταινίες, στις οποίες δεν έπαιξε ποτέ στην πραγματικότητα. Το γεγονός, όμως, παραμένει πως η συντριπτική πλειοψηφία από τις 91.000 εγγραφές έγιναν για τις ταινίες ερωτικού περιεχομένου.

Η ελεύθερη πρόσβαση στο Tensorflow μπορεί να προσφέρει πολλά θετικά στην κοινωνία μας, όπως τη δημιουργία αλγορίθμων για την πρόωρη διάγνωση του καρκίνου, όμως, σχεδόν από την πρώτη στιγμή, γίναμε μάρτυρες και της «σκοτεινής» πλευράς της τεχνολογίας. Με βασική γνώση τεχνολογίας και έναν καλό υπολογιστή, ο καθένας μπορεί να επεξεργαστεί ό,τι θελήσει. Από τη δημιουργία ψεύτικου ερωτικού περιεχομένου, το οποίο θα μοιάζει αληθινό, μέχρι τη δημιουργία ψεύτικων πολιτικών ομιλιών, χάρη σε ψηφιακά εργαλεία που επιτρέπουν την πιστή αναπαραγωγή-μίμηση φωνής.

Πιθανότατα, στο μέλλον να υπάρξει κάποιου είδους «αντίδοτο» ενάντια στη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων και βίντεο, όμως το γεγονός είναι πως προς το παρόν, ο κόσμος είναι ανυπεράσπιστος. Το μοναδικό όπλο, στο οποίο μπορεί να βασιστεί, είναι η κριτική του σκέψη. Έτσι, λοιπόν, προκύπτει και το εξής ηθικό ερώτημα: «Έκανε καλά η Google που έδωσε στον κόσμο την τεχνολογία της ή θα έπρεπε να την κρατήσει απόρρητη;». Όπως γνωρίζουμε, η τεχνολογία δεν είναι από μόνη της ούτε κακή, ούτε καλή. Είναι η χρήση της που καθορίζει τη φύση της.

Αφού οι σχεδιαστές του πυρήνα της τεχνολογίας δεν θεωρούνται υπόλογοι για τη χρήση που κάνουν άτομα σαν τον Deepfakes, το βάρος θα πέσει αποκλειστικά στις ψηφιακές πλατφόρμες, όπου θα αναρτώνται τα βίντεο και οι εικόνες. Για παράδειγμα, η ψυχαγωγική σελίδα Gfycat, που επιτρέπει στους χρήστες της να μεταφορτώνουν, να «κατεβάζουν» και να δημιουργούν Gif (κινούμενες εικόνες), διέγραψε όλα τα Gif που είχε «ανεβάσει» ο Deepfakes. Το Reddit, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, απέκλεισε οριστικά την κοινότητα που είχε δημιουργηθεί και η ιστοσελίδα πορνό με το όνομα Pornhub, δήλωσε πως θα διαγράψει όλα του τα βίντεο, από τη στιγμή που δεν έχει δοθεί η συγκατάθεση των ατόμων που πρωταγωνιστούν σε αυτά.

Από την άλλη, η σελίδα που δημιούργησε ο ίδιος ο Deepfakes, με διεύθυνση deepfakes.club, λειτουργεί ακόμα κανονικά. Ό,τι και αν συμβεί με την εν λόγω περίσταση, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Αυτό είναι μόνο η αρχή.

Πηγή: Quartz, Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου