Χάκερς: Χτύπησαν πάνω από 100 χώρες και 50.000 «στόχους»

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Τουλάχιστον 100 χώρες έχουν πληγεί από τις πρωτοφανείς συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες παρέλυσαν την Παρασκευή το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας - Σύμφωνα με διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, έχουν αναφερθεί επιθέσεις σε 50.000 «στόχους», κυρίως σε Ρωσία, Ινδία, Ουκρανία και Κίνα

Τουλάχιστον 100 χώρες έχουν πληγεί από τις πρωτοφανείς συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες παρέλυσαν την Παρασκευή το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. Σύμφωνα με διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, έχουν αναφερθεί επιθέσεις σε 50.000 «στόχους», οι περισσότεροι εκ των οποίων αναφέρονται στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ινδία και την Κίνα. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 1000 υπολογιστές του έχουν «μολυνθεί» από το κακόβουλο λογισμικό. 


ΗΠΑ
Εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν λάβει τα μέτρα τους για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις και έχουν μοιραστεί πληροφορίες με τους συμμάχους και εταίρους τους, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν έχουν μολυνθεί υπολογιστές του υπουργείου.

Ισπανία

Ο ισπανικός «γίγαντας» των τηλεπικοινωνιών Telefonica, ανακοίνωσε ότι η επίθεση στόχευσε μόνο τους υπολογιστές τους εσωτερικού της δικτύου και δεν επηρέασε τους πελάτες της. Το υπουργείο Ενέργειας στη Μαδρίτη εμφανίζεται καθησυχαστικό με το δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε να αναφέρει:

«Η επίθεση επηρέασε μεμονωμένα εξοπλισμούς επεξεργασίας δεδομένων χρηστών που εργάζονται σε διαφορετικές επιχειρήσεις» και «δεν επηρεάζει την παροχή των υπηρεσιών ούτε τη λειτουργική ασφάλεια του δικτύου ούτε τον χρήστη αυτών των υπηρεσιών».
Η επίθεση «δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων και δεν πρόκειται για μια διαρροή δεδομένων» επιμένει το υπουργείο Ενέργειας.
Το Εθνικό Κέντρο Κρυπτολογίας (CCN) – τμήμα των υπηρεσιών πληροφοριών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των τεχνολογιών πληροφόρησης- έκανε λόγο για μια «μαζική επίθεση ransomware».

Η επίθεση «πλήττει τα συστήματα Windows κρυπτογραφώντας όλα τους τα αρχεία και τα αρχεία των δικτύων με τα οποία συνδέονται» εξήγησε το CCN.
Η Telefonica επίσης υποχρεώθηκε να κλείσει τους υπολογιστές της στην έδρα της στη Μαδρίτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την εταιρεία που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Ο ιός «έπληξε εκατοντάδες υπολογιστές, εδώ, στην έδρα της επιχείρησης» συμπλήρωσε η ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπηρεσίες προς τους πελάτες της εταιρείας δεν έχουν επηρεαστεί.
Πολλά ισπανικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι οι υπεύθυνοι της της Telefonica προειδοποίησαν από τα μεγάφωνα τους εργαζομένους για το πόσο επείγον είναι να κλείσουν τους υπολογιστές τους, γεγονός που επιβεβαίωσε η πηγή από την εταιρεία.





Μ. Βρετανία 
Η μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση απειλεί να παραλύσει το σύστημα υγείας της Βρετανίας, επηρεάζοντας τα συστήματα νοσοκομείων σε κάθε γωνιά της χώρας. 

Σύμφωνα με τον Guardian, η επίθεση των χάκερ «χτύπησε» ταυτόχρονα τα πληροφοριακά συστήματα δεκάδων νοσοκομείων ανά την χώρα. Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε και η διοίκηση της δημόσιας υπηρεσίας υγείας NHS σε επίσημη ανακοίνωσή της, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον ακριβή τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται τα συστήματα IT.

O υπουργός Υγείας της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ενημερώθηκε από αξιωματούχους ειδικούς στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, όπως επίσης και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σχετικά με την κυβερνοεπίθεση που έπληξε τα ηλεκτρονικά συστήματα του βρετανικού NHS, του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Ο υπουργός Τζέρεμι Χαντ ενημερώνεται από το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας του Κυβερνοχώρου και η πρωθυπουργός λαμβάνει συνεχώς ενημέρωση σχετικά με το πώς διαμορφώνεται η όλη κατάσταση» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου.

 «Σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτουμε στοιχεία που μας επιτρέπουν να σκεπτόμαστε ότι υπήρξε πρόσβαση σε δεδομένα ασθενών» διευκρίνισε το NHS. Τουλάχιστον 21 νοσοκομεία και ιατρεία στην Αγγλία και τη Σκωτία ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα των χάκερ, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να σπεύδουν στα νοσοκομεία μόνο σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης.


Πηγή: http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου