Πρωτότυπο υπερυπολογιστή με 160TB μνήμης αποκάλυψε η Hewlett Packard Enterprise

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία της θα επιτρέψει την κατασκευή υπολογιστικών συστημάτων με σημαντικά μεγαλύτερη ισχύ και αποδοτικότητα.


Η Hewlett Packard Enterprise κατασκεύασε ένα υπολογιστικό σύστημα με 160 TB [Terabytes] μνήμης, το οποίο αποκαλείται "The Machine" και προορίζεται για εφαρμογές Big Data.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το εγχείρημα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για ανάπτυξη τεχνολογιών που θα καταστήσουν εφικτό το "memory-driven computing" [σε ελεύθερη μετάφραση, εφαρμογές υπολογιστικών συστημάτων όπου θα πρωτοστατεί η μνήμη]. Σήμερα, στους περισσότερους υπολογιστές κυρίαρχο ρόλο έχουν οι διάφορες μονάδες επεξεργασίας [CPU, GPU, DSP κλ.π.] με τη μνήμη να λειτουργεί υποβοηθητικά.
"Καθώς η ποσότητα πληροφορίας που καλούμαστε να επεξεργαστούμε ολοένα και αυξάνεται, οι αρχιτεκτονικές υπολογιστών οδηγούνται σε αδιέξοδο όσον αφορά στο πώς θα διαχειρίζονται όλα αυτά τα δεδομένα", εξήγησε ο Mark Potter της Hewlett Packard Enterprise σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτή η προσέγγιση θα επιφέρει μεγάλη βελτίωση όχι μόνο στις επιδόσεις, αλλά και στην αποδοτικότητα, επιτρέποντας στους υπερ-υπολογιστές του μέλλοντος να λειτουργούν καταναλώνοντας σημαντικά λιγότερη ενέργεια.
Ωστόσο, η τεράστια μνήμη του "The Machine" δεν είναι μια ενιαία μονάδα, αλλά αποτελείται από 1.280 επιμέρους αρθρώματα, με κάθε ένα από αυτά να έχει χωρητικότητα 128GB. Η μεταξύ τους επικοινωνία επιτυγχάνεται μέσω του "fabric", ενός ειδικού διαύλου που επίσης διασυνδέει τη μνήμη με 40 επεξεργαστές.
Το σύστημα προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε εξειδικευμένες εφαρμογές, όπως το Deep Learning και η τεχνητή νοημοσύνη γενικότερα, αλλά και σε τομείς όπως οι υπηρεσίες υγείας και η έρευνα.
Στο μέλλον, η Hewlett Packard Enterprise ελπίζει, ότι θα μπορέσει να εξελίξει την τεχνολογία με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταστήσει εφικτή την κατασκευή υπολογιστικών συστημάτων με ποσότητες μνήμης στην κλίμακα των Exabyte [ένα Exabyte αποτελείται από 1 δισ. gigabytes].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου