Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Για πολλούς από εμάς, τα αρχεία torrent και το πρωτόκολλο BitTorrent είναι συνώνυμα με την πειρατεία. Εντούτοις, υπάρχει τρόπος να κατεβάσουμε ταινίες από torrent δωρεάν, και να είμαστε 100% νόμιμοι. Απλά, χρειάζεται να επιλέξουμε τις ταινίες μας προσεκτικά. Δείτε λοιπόν πως να κατεβάσουμε ταινίες νόμιμα και δωρεάν.


Επιλογή Torrent Client

Για να κατεβάσουμε ταινίες, προγράμματα, ή οτιδήποτε άλλο μέσω Torrent, χρειαζόμαστε έναν torrent client. Πρόκειται για το πρόγραμμα που ανοίγει τα αρχεία torrent, διαχειρίζεται τις απαραίτητες συνδέσεις, και εγγυάται πως τα αρχεία κατεβαίνουν χωρίς corruption.
Στο PCsteps έχουμε ήδη δει τους καλύτερους Torrent Clients, και σε ξεχωριστή δημοσίευση το BitComet, που συνδυάζει έναν download manager με έναν torrent client.
Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε πώς να κατεβάσουμε ταινίες με το qBittorrent, που είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και εύχρηστους Torrent clients. Επίσης, είναι ο torrent client που εσείς ψηφίσατε, με συντριπτική διαφορά από τους άλλους.
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 01
Το πρόγραμμα εγκατάστασης δεν θα επιχειρήσει να αλλάξει την αρχική σελίδα και την αναζήτηση του browser, ούτε να εγκαταστήσει τρίτα προγράμματα και adware.
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 02
Πρόκειται για έναν απλό, ελαφρύ και ισχυρό torrent client.
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 03


Αμέσως μετά την εγκατάσταση, είναι καλή ιδέα να ενεργοποιήσουμε την αναζήτηση, επιλέγοντας Προβολή -> Μηχανή αναζήτησης.
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 04
Το πρόγραμμα θα μας ζητήσει να εγκαταστήσουμε το Python 2.x. Επιλέγουμε "Ναι".
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 05
Μόλις η εγκατάσταση ολοκληρωθεί, έχουμε μια νέα καρτέλα "Αναζήτηση" στο qBittorrent.
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 06

Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τα uTorrent / μTorrent ή BitTorrent?

Το uTorrent / μTorrent είναι μακράν ο πιο δημοφιλής torrent client. Δεν είναι τυχαίο πως το qBittorrent τονίζει στην αρχική του σελίδα πως είναι μια εναλλακτική του μTorrent, όχι μία...
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 07
...αλλά δύο φορές.
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 08
Η εφαρμογή BitTorrent ουσιαστικά είναι το ίδιο πρόγραμμα με το uTorrent / μTorrent, από την ίδια εταιρεία (BitTorrent.inc) αλλά με διαφορετικό όνομα.
Γιατί λοιπόν να μην χρησιμοποιήσουμε κάποιον από αυτούς τους δημοφιλείς torrent clients?
Κατ' αρχάς, τα προγράμματα αυτά είναι διαβόητα για το πώς προσπαθούν να μας ξεγελάσουν όσον αφορά το να εγκαταστήσουμε τρίτες εφαρμογές.
Οι εφαρμογές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν το άθλιο "Trovi Search", που αντικαθιστά την αρχική σελίδα και την αναζήτηση του browser...
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 09
...το εξίσου άχρηστο "SHAREit"...
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 10
...ενώ κατά καιρούς προσθέτουν και άλλα ανεπιθύμητα προγράμματα στο ρεπερτόριό τους.
Επίσης, τον Μάρτιο του 2015 το utorrent / μTorrent ερχόταν πακέτο με το πρόγραμμα EpicScale.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που καταναλώνει τους πόρους του επεξεργαστή μας για να παράγει ψηφιακά νομίσματα παρόμοια του Bitcoin, προς όφελος της εταιρείας πίσω από το EpicScale.
Αυτού του τύπου τα προγράμματα μπορούν να κάνουν το σύστημά μας να σέρνεται, και αυξάνουν την ενεργειακή του κατανάλωση.



Ακόμα όμως κι αν είμαστε προσεκτικοί κατά την εγκατάσταση, το ίδιο το πρόγραμμα είναι γεμάτο διαφημίσεις.
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 11
Ναι, υπάρχει τρόπος να ξεφορτωθούμε τις διαφημίσεις. Όμως από τη στιγμή που υπάρχουν εξίσου καλοί και καλύτεροι torrent clients, δωρεάν, ανοιχτού κώδικα, και χωρίς περιττά τρίτα προγράμματα, δεν αξίζει να ασχοληθούμε με το uTorrent / μTorrent.

Πώς κατεβάζω ταινίες δωρεάν με Torrent

Το μεγάλο πλεονέκτημα του qBittorrent είναι η δυνατότητα αναζήτησης. Δεν χρειάζεται να επισκεφθούμε σκιώδη site με Torrent, γεμάτα διαφημίσεις, pop-ups, ψεύτικα download links κλπ.
Φυσικά, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε αρχεία torrent ή magnet links, αν είναι απαραίτητο.

Αναζήτηση και κατέβασμα ταινιών από την "Αναζήτηση"

Αν θέλουμε να δούμε το "Night of the Living Dead" του 1968, σε ποιότητα 720p, δεν έχουμε παρά να το αναζητήσουμε.
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 12
Τα αποτελέσματα είναι ταξινομημένα με βάση τον αριθμό των διαμοιραστών (Seeders). Οι seeders είναι χρήστες σαν εμάς που έχουν ήδη κατεβάσει ολόκληρη την ταινία και τη μοιράζονται με όσους θέλουν να την κατεβάσουν.
Όσο περισσότερους seeders έχει μια ταινία, τόσο είναι πιθανότερο να κατέβει γρήγορα, μέχρι το όριο της σύνδεσής μας, φυσικά. Ταινίες με μηδενικούς seeders μπορεί να μην ολοκληρωθούν ποτέ.
Εφόσον έχουμε τα αποτελέσματα της αναζήτησης, αρκεί να κάνουμε διπλό κλικ σε ένα από αυτά, για να ξεκινήσει το κατέβασμα.
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 13
Μπορούμε αν θέλουμε να αλλάξουμε τον προεπιλεγμένο φάκελο προορισμού, και κάνουμε κλικ στο ΟΚ.
Το Torrent έχει προστεθεί στην "ουρά" (transfer queue). Αν υπάρχουν αρκετοί seeders με υψηλές ταχύτητες upload, σύντομα το αρχείο θα κατεβαίνει στο όριο ταχύτητας της σύνδεσής μας.
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 14
Μπορούμε επίσης να κάνουμε κλικ στο κουμπί "Γενικά" για να δούμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κατέβασμα του Torrent...
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 15
...και μπορούμε επίσης να εξαιρέσουμε ορισμένα αρχεία που περιέχει το Torrent, ξετσεκάρωντάς τα στην καρτέλα "Περιεχόμενο". Γιατί να κατεβάσουμε όλα αυτά τα .nfo, readme.txt, τυχών samples κλπ?
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 16

Πώς κατεβάζω ταινίες με ένα αρχείο torrent ή magnet link

Ας πούμε πως θέλουμε μια πολύ συγκεκριμένη έκδοση του Night of the Living Dead την οποία δεν μπορούμε να βρούμε μέσω της αναζήτησης, αλλά το βρήκαμε σε ένα torrent site.
Σε αυτή την περίπτωση, ψάχνουμε ένα εικονίδιο με πεταλοειδή μαγνήτη. Κάνοντας κλικ σε αυτό, θα κατεβάσουμε την ταινία μέσω του magnet link.
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 17
Όταν έχουμε να κάνουμε με torrent sites πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις διαφημίσεις που αναφέρουν Download και Fast Download, χωρίς να έχουν καμία σχέση με το torrent.
Την πρώτη φορά που θα επιχειρήσουμε να κατεβάσουμε ένα magnet link, ο Chrome θα βγάλει ένα μεγάλο και τρομακτικό μήνυμα, με τον πομπώδη τίτλο "Αίτηση εξωτερικού πρωτοκόλλου".
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 18
Ουσιαστικά μας λέει πως κάναμε κλικ σε ένα magnet link και αν δίνουμε την άδεια να το ανοίξει το qBittorrent. Μπορούμε να τσεκάρουμε το "Απομνημόνευση της επιλογής μου" για να μην ξαναβγεί ποτέ το συγκεκριμένο μήνυμα.
Αν χρησιμοποιούμε τον Firefox, ένα απλούστερο μήνυμα θα μας ζητήσει να επιλέξουμε εφαρμογή. Αφήνοντας την προεπιλογή magnet θα ανοίξει το qBittorrent, που έχει συσχετιστεί με τα magnet links.
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 19
Τέλος, αν κάποιο site δεν υποστηρίζει τα magnet links για το κατέβασμα ταινιών, μπορούμε πάντα να κατεβάσουμε το αρχείο Torrent, μεγέθους λίγων kilobyte.
Κάνοντας διπλό κλικ σε αυτό θα ανοίξει το qBittorrent και θα ξεκινήσει το κατέβασμα.
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 20
Όποια μέθοδο κι αν επιλέξουμε, μόλις η ταινία κατέβει, μπορούμε να την παρακολουθήσουμε με όποιον media player προτιμάμε. Ο VLC είναι μια έξοχη επιλογή.
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 21

Φροντίζουμε να κάνουμε seed το Torrent

Μόλις το download ολοκληρωθεί, καλό είναι να μην αφαιρέσουμε κατευθείαν το torrent από το qBittorrent ή να κλείσουμε την εφαρμογή.
Είναι ζωτικής σημασίας για το πρωτόκολλο BitTorrent να αφήσουμε τον torrent client να τρέχει, και να κάνουμε "seeding" στην ταινία
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 22
Βλέπετε, όταν κατεβάζουμε ταινίες μέσω torrent ή magnet link, δεν τις κατεβάζουμε από κάποια ιστοσελίδα ή Server.
Τις κατεβάζουμε από άλλους χρήστες, πιθανότατα με διαφορετικούς clients, οι οποίοι κάνουν seeding στο torrent.
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 23
Αν κανένας δεν κάνει seeding σε ένα torrent, τότε το συγκεκριμένο torrent είναι νεκρό, και κανείς δεν μπορεί πλέον να το κατεβάσει.
Η καλή συμπεριφορά στο ΒitTorrent υπαγορεύει να αφήσουμε ένα torrent να κάνει seet μέχρι να έχουμε ανεβάσει τουλάχιστον διπλάσιο όγκο δεδομένων από αυτόν που κατεβάσαμε.
Για μια ταινία 700MB καλό θα ήταν να κάνουμε seeding μέχρι να έχουμε ανεβάσει 1,4GB.
Βέβαια, το seeding απασχολεί το περιορισμένο upload μας, και αν δεν έχουμε ορίσει κάποιο όριο, μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά όλη μας τη σύνδεση.
Είναι σημαντικό λοιπόν να επισκεφθούμε της ρυθμίσεις του torrent client (Εργαλεία -> Επιλογές στο qBittorent)...
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 24
...και να ορίσουμε ένα όριο από το upload. Στο qBittorrent η προεπιλογή είναι τα 50KB/s, που είναι μια καλή ταχύτητα για τις περισσότερες ADSL συνδέσεις με 1Mbps upload.
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 25
Αν έχουμε ταχύτερο ή πιο αργό upload, ή μπορούμε να αφήνουμε ανοιχτό τον υπολογιστή να κάνει seeding όταν δεν τον χρησιμοποιούμε, μπορούμε να αλλάξουμε το όριο του upload, ή και να το αφαιρέσουμε.
Πάντως πρέπει να αποφύγουμε το hit-and-run, να διαγράφουμε ένα torrent αμέσως μόλις κατεβάσαμε τα αρχεία του.
Σε δημόσια torrent είναι απλά μια εγωιστική τακτική. Αν όμως είμαστε γραμμένοι σε κάποιον ιδιωτικό tracker, με δικό μας λογαριασμό, το hit-and-run είναι πιθανό να οδηγήσει στο να γίνουμε banned.

Πώς κατεβάζω ταινίες νόμιμα και δωρεάν?

Όπως αναφέραμε παραπάνω, υπάρχει τρόπος να κατεβάσουμε ταινίες και να είμαστε 100% στα πλαίσια του νόμου. Αυτό γίνεται επιλέγοντας προσεκτικά τι ταινίες μας.
Οι μόνες ταινίες για τις οποίες το κατέβασμα είναι δωρεάν είναι ταινίες οι οποίες ανήκουν στο public domain. Στα έργα τέχνης που ανήκουν στο public domain είτε έχουν λήξει τα πνευματικά τους δικαιώματα, είτε τα έχει αρνηθεί ο δημιουργός, ή δεν εφαρμόζονται εξ' αρχής, για κάποιο λόγο.
Η έκδοση του 1968 της ταινίας Night of the Living Dead, που χρησιμοποιήσαμε στον οδηγό, είναι ένα διάσημο παράδειγμα ταινίας που ανήκει στο public domain.
Είναι 100% νόμιμο να την κατεβάσουμε, ή ακόμα και να την δούμε στο YouTube, και μάλιστα εκ των υστέρων χρωματισμένη.
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 26
Δεν είναι όμως η μόνη τέτοια ταινία. Κάθε ταινία που κυκλοφόρησε πριν το 1923 ανήκει πλέον στο public domain, καθώς και αρκετές ταινίες που κυκλοφόρησαν αργότερα.
Μπορούμε να βρούμε μια λίστα σχετικών δωρεάν και νόμιμων ταινιών στη Wikipedia...
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 27
...στο Moving Image Archive του Archive.org...
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 28
...στο openflix.org...
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 29
...και στο Internet Movie Database (IMDB), μεταξύ άλλων.
Πώς Κατεβάζω Ταινίες από Torrent, Νόμιμα και Δωρεάν 30
Δεν θα βρούμε αρχεία torrent ή magnet links στις παραπάνω ιστοσελίδες, αλλά μπορούμε να ψάξουμε torrent αυτών των ταινιών του Public domain για να κατεβάσουμε.
Βέβαια, καμία από αυτές τις λίστες δεν πρόκειται να περιλαμβάνει το Avengers: Age of Ultron ή άλλα σχετικά blockbuster. Όμως το γεγονός είναι πως υπάρχουν εκατοντάδες ταινίες τις οποίες μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν και νόμιμα.

Εσείς ποιον τρόπο προτιμάτε για το κατέβασμα ταινιών?

Το πρωτόκολλο BitTorrent είναι μία μόνο από τις μεθόδους για το δωρεάν κατέβασμα ταινιών. Υπάρχουν επίσης τα streaming sites, και clients που συνδυάζουν τα torrent και το streaming, όπως το Popcorn Time και το Flixtor.
Γράψτε μας στα σχόλια με ποιον τρόπο προτιμάτε εσείς να βλέπετε δωρεάν ταινίες από το Internet.

Πηγή: pcsteps.gr

_________________________________

_________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου