Αν σας φαίνονται ακατανόητοι οι λόγοι για τους οποίους τα media sites σκέφτονται να συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση με τη Facebook, συλλογιστείτε τα παρακάτω δεδομένα. Το Facebοοk διαθέτει ήδη 1,4 δισεκατομμύρια χρήστες, και πολλά sites δέχονται μεγάλο μέρος της κίνησής τους από links εντός αυτού. Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος του Bloomberg είχε δηλώσει ότι “η λίστα των sites που δέχονται τη μισή ή και τα 2/3 της κίνησής τους από το Facebook, είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο είναι δημόσια γνωστό”. Αν σε αυτό προσθέσετε την τεράστια αύξηση της κίνησης που προέρχεται από φορητές συσκευές –κυρίως smartphones– σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά sites που δεν έχουν ακόμα φροντίσει ώστε οι σελίδες τους να είναι mobile friendly, η πρόταση της Facebook αρχίζει να γίνεται πολύ δελεαστική.
Σαν να μην έφτανε αυτό, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου F8, η εταιρεία ανακοίνωσε πως στο εξής το Facebook θα επιτρέπει στους χρήστες που δημιουργούν Facebook videos να μπορούν να τα ενσωματώνουν εύκολα σε άλλα sites. Ποιον επηρεάζει αυτή η κίνηση; Μα, φυσικά το YouTube, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ο νούμερο ένα προορισμός για τους χρήστες που θέλουν να ανεβάζουν και να μοιράζονται τα βίντεό τους. Αν σε αυτό προσθέσετε και τα νέα βελτιωμένα εργαλεία sharing που θα επιτρέπουν εύκολο διαμοιρασμό σε ομάδες χρηστών, μηνύματα κ.ο.κ., η υπηρεσία γίνεται ακόμη πιο ισχυρή στον διαμοιρασμό και τη στόχευση περιεχομένου.
Το πρόβλημα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω είναι πως αν οι κινήσεις αυτές πετύχουν, τότε το Facebook θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να μαντρώσει τους χρήστες μέσα στους τοίχους της υπηρεσίας και να μετατραπεί από Facebook σε Facenet, που θα αντικαταστήσει τον ρόλο του Διαδικτύου. Πολλοί είναι αυτοί που ανησύχησαν για το μέλλον της δημοσιογραφίας μετά στο άκουσμα της πρώτης είδησης, ωστόσο κατά την άποψή μου το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο. Σήμερα είναι τα ειδησεογραφικά sites, αύριο οι ηλεκτρονικές πληρωμές –για τις οποίες σημειωτέον η Facebook έχει ήδη πλάνα–, μετά το ηλεκτρονικό εμπόριο κ.λπ.
Στο τέλος, τι λόγο θα έχει ο μέσος χρήστης να ψάξει, να ψωνίσει ή να κάνει οτιδήποτε άλλο στο Internet, όταν θα μπορεί να κάνει τα πάντα με ένα απλό log in στο Facebook, στο οποίο επιπλέον βρίσκονται ήδη όλοι του οι φίλοι και γνωστοί;
Πηγή: http://gr.pcmag.com
_________________________________
_________________________________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου