Προσοχή! Η διαδικασία του root σε Android φέρει το ρίσκο να αχρηστευθεί το κινητό ή το tablet, και είναι πιθανό να ακυρώσει την εγγύηση, ανάλογα με την πολιτική της εκάστοτε εταιρείας.
Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες αποδέχεστε πως αναλαμβάνετε το σύνολο της ευθύνης για οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση έχει η διαδικασία του root σε Android για τη συσκευή σας.
Το PCsteps, ο συντάκτης του άρθρου και οι υπόλοιποι συντελεστές του δεν ευθύνονται με κανέναν τρόπο.
Πώς κάνω root σε Android κινητό ή tablet με το Framaroot
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να κάνουμε root σε Android. Στον οδηγό επιλέξαμε το Framaroot, ένα εργαλείο one-click root το οποίο λειτουργεί με επιτυχία σε εκατοντάδες διαφορετικές συσκευές.Σε αυτή τη σελίδα του forum xda Developers θα βρείτε 380 συσκευές στις οποίες οι αναγνώστες του forum αναφέρουν πως πραγματοποίησαν επιτυχώς το root σε Android με το Framaroot.
Για να βρείτε γρήγορα αν υπάρχει η δική σας συσκευή, πατήστε ctrl+F στη σελίδα και γράψτε το μοντέλο της.
Εφαρμόσαμε τον παρακάτω οδηγό σε ένα Samsung Galaxy Core GT-I8262 με Android 4.1.2 και σε ένα Nexus 7 2013 με Android 4.4.2, καθώς και σε Samsung GT I9100, Nexus 5, και Mlais M9.
Αν η συσκευή σας δεν περιλαμβάνεται στην παραπάνω λίστα των xda Developers, υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει το Framaroot, αλλά καλύτερα να μην το ρισκάρετε.
Μπορείτε να περιμένετε κάποιον επόμενο οδηγό μας, για κάποια άλλη μέθοδο root σε Android που να ταιριάζει με τη συσκευή σας, ή να κάνετε μια αναζήτηση στο Internet με το όνομα της συσκευής σας και root.
Επιλογές για προγραμματιστές στο Android 4.3+
Αν η συσκευή μας έχει Android 4.3 ή μεταγενέστερο, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε χειροκίνητα το μενού με τις επιλογές προγραμματιστή.Αρκεί να πάμε στις ρυθμίσεις -> σχετικά με το tablet...
...και να πατήσουμε 7 φορές την επιλογή "Αριθμός έκδοσης".
Εφόσον το κάναμε σωστά, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα πως είμαστε πλέον προγραμματιστές.
Εντοπισμός Σφαλμάτων USB
Πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις -> Επιλογές για προγραμματιστές και ενεργοποιούμε τον εντοπισμό σφαλμάτων USB.Κατέβασμα Framaroot
Κατεβάζουμε στο κινητό μας την τελευταία έκδοση της εφαρμογής Framaroot, την οποία θα βρούμε στο κάτω μέρος αυτού του post. Στο παράδειγμα χρησιμοποιούμε την 1.9.3.Αφού κατεβάσουμε το αρχείο .apk στη συσκευή μας, το τρέχουμε.
Αν έχουμε κάποιο Antivirus στο Android είναι πιθανό να μας βγάλει πως είναι Trojan. Μην σας ανησυχεί αυτό, πρόκειται για false positive, καθώς κάθε πρόγραμμα trojan επιχειρεί να έχει δικαιώματα διαχειριστή στο Android.
Επιλέγουμε το Package installer, αν ερωτηθούμε...
...αποδεχόμαστε τα δικαιώματα που ζητάει η εφαρμογή και ξεκινάμε την εγκατάσταση.
Πώς κάνω root σε Android με το Framaroot
Έχοντας εγκαταστήσει το Framaroot, το τρέχουμε. Αρχικά θα μας ρωτήσει τι θέλουμε να τρέξουμε μετά την εγκατάσταση. Το SuperSU είναι μια καλή επιλογή, γιατί μας δίνει και την επιλογή unroot, αν αλλάξαμε γνώμη.Σε άλλες συσκευές όμως μπορεί να μην βγάλει την επιλογή του SuperSU, αλλά μια επιλογή Superuser. Ή και τις δύο.
Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ σε ένα από τα διαθέσιμα exploit.
Η λίστα στην οποία είδαμε αν μπορούμε να κάνουμε root στο Android με τη συσκευή μας αναφέρει και με ποιο exploit έγινε.
Υπάρχει περίπτωση, όμως, η λίστα αυτή να πέφτει έξω.
Στην περίπτωσή μας, επιλέγοντας το Aragorn, που υποτίθεται πως είναι συμβατό, το Samsung Galaxy Core έκανε επανεκκίνηση αυτόματα την πρώτη φορά. Τρέχοντάς το τη δεύτερη, έβγαλε μήνυμα αποτυχίας.
Επιλέγοντας όμως το Gandalf, το root σε Android ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Με άλλα λόγια, αν αποτύχει το ένα exploit, δοκιμάστε το άλλο. Μόλις πετύχει το root στο Android, κάντε επανεκκίνηση τη συσκευή.
Στην επόμενη εκκίνηση, θα πρέπει να βρούμε ανάμεσα στις εφαρμογές μας την εφαρμογή SuperSU ή Superuser, αναλόγως ποια επιλέξαμε.
Αν για κάποιο λόγο δεν υπάρχει καμία σχετική εφαρμογή, θα πρέπει να κάνουμε μια αναζήτηση για superuser στο Google Play Store και να κατεβάσουμε την εφαρμογή της επιλογής μας.
Και σε αυτή την περίπτωση συνιστούμε την SuperSU της Chainfire.
Αν χρειαστεί να κατεβάσουμε την εφαρμογή, θα μας ζητήσει να αναβαθμίσει το SU binary. Επιλέγουμε "Συνέχεια"...
...και στη συνέχεια "Κανονική".
Αυτό ήταν. Πλέον έχουμε γίνει 100% root στο Android, και μπορούμε πρακτικά να κάνουμε ό,τι θέλουμε στο λειτουργικό της συσκευής μας.
Αυτό βεβαίως περιλαμβάνει και να το καταστρέψουμε - αν πχ σβήσουμε αρχεία συστήματος - οπότε χρειάζεται να είμαστε έξτρα προσεκτικοί.
Συχνές Ερωτήσεις για το Root σε Android
Για τους αρχάριους χρήστες smartphone, το root σε Android ακούγεται κάτι περίεργο κι εξωτικό, και ίσως να μην γνωρίζουν σε τι χρησιμεύει ή γιατί να μπουν στον κόπο να το κάνουν.Δείτε λοιπόν όλα όσα ίσως θέλατε να μάθετε για το root, αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε.
Τι είναι το root σε Android
Στα Windows, ο λογαριασμός μας έχει συνεχώς δικαιώματα διαχειριστή, ασχέτως αν αυτό είναι επικίνδυνο και ένας από τους λόγους που υπάρχουν τόσα malware για Windows.Στο Android, όμως, κανονικά δεν έχουμε κανέναν τρόπο να είμαστε διαχειριστές, και να έχουμε τον πλήρη έλεγχο στο σύστημα.
Root στο Unix, και κατ' επέκταση το Linux, ονομάζεται ο κορυφαίος διαχειριστής, αυτός που έχει όλα τα δικαιώματα στο σύστημα, και μπορεί πρακτικά να κάνει ό,τι θέλει και να παρακάμψει κάθε κλείδωμα ή δικλείδα ασφαλείας.
Όταν λοιπόν λέμε πως κάνουμε root σε Android, εννοούμε πως εκμεταλλευόμαστε ένα κενό ασφαλείας για να γίνουμε root στο λειτουργικό σύστημα του κινητού ή του tablet μας.
Είναι το root σε Android παράνομο?
Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει το root σε Android.Αν όμως η συσκευή μας πάθει κάποια ζημιά λόγω root όσο είναι στην εγγύηση, ο κατασκευαστής έχει κάθε δικαίωμα να ακυρώσει την εγγύηση.
Γιατί να κάνω root σε Android?
Με δεδομένο πως το root σε Android μας δίνει τον πλήρη έλεγχο τη συσκευή μας, έχουμε επιλογές οι οποίες είναι αδύνατες χωρίς το root, όπως:- • Να αφαιρέσουμε προεγκατεστημένες εφαρμογές, όπως αυτές του τηλεφωνικού παρόχου.
- • Να ανεβάσουμε τη συχνότητα επεξεργαστή (overclock) για καλύτερες επιδόσεις σε παιχνίδια.
- • Να χαμηλώσουμε τη συχνότητα του επεξεργαστή και να ελαττώσουμε το voltage για να αυξήσουμε σημαντικά τη διάρκεια της μπαταρίας.
- • Να εφαρμόσουμε επιπλέον tweaks για να βελτιώσουμε τη διάρκεια της μπαταρίας.
- • Να ελέγξουμε ποιες εφαρμογές ξεκινούν με το Android, για να μην μας τρώνε RAM και μπαταρία
- • Να κάνουμε αλλαγές σε βάθος στο σύστημα και να προσαρμόσουμε το Xposed Framework, το οποίο θα αναλύσουμε σε μελλοντικούς οδηγούς.
Γιατί ακυρώνεται η εγγύηση μετά το root?
Το να βάλουμε Linux ή ακόμα και σπασμένα Windows σε ένα υπολογιστή ή laptop δεν επηρεάζει σε τίποτα την εγγύηση. Γιατί λοιπόν το root σε Android, που είναι μια 100% software παρέμβαση, ακυρώνει την εγγύηση?Όπως αναφέραμε, μια δημοφιλής χρήση του root σε Android είναι το να κάνουμε overclock τη συσκευή μας. Και αν δεν είμαστε προσεκτικοί - ή αν απλά είμαστε άτυχοι - το overclock μπορεί να προξενήσει βλάβη στη συσκευή.
Αν λοιπόν πάμε το κινητό στο service της αντιπροσωπείας και διαπιστωθεί πως λόγω δικής μας ενέργειας χάλασε το κινητό, δεν πρόκειται να καλύψει καμία εγγύηση την επισκευή. Και το κόστος της επισκευής μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ.
Μπορώ να αφαιρέσω το root σε Android?
Μπορούμε πάντα να αφαιρέσουμε το root. Αν έχουμε εγκαταστήσει το SuperSU, στην καρτέλα "Ρυθμίσεις" και την ενότητα "ΕΚΚΑΘΆΡΙΣΗ" θα βρούμε την επιλογή για την πλήρη κατάργηση πρόσβασης root.Επίσης, το ίδιο το Framaroot δίνει την επιλογή για unroot, όπως είδαμε παραπάνω.
Η συσκευή μου δεν υπάρχει στη λίστα, τι να κάνω?
Μια πρακτική λύση είναι να κάνουμε μια αναζήτηση στο Google. Αν πχ έχουμε για Samsung Galaxy S2 κάνουμε μια αναζήτηση για samsung galaxy s2 root.Μπορούμε να βρούμε οδηγίες αποκλειστικά για τη συσκευή μας στα Ελληνικά, ή ακόμα και βίντεο.
Δοκίμασα να κάνω root και τώρα η συσκευή μου δεν ανοίγει. Τι κάνω?
Μια πιθανή λύση είναι να ψάξουμε πώς να κάνουμε επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων στη συσκευή. Θα το βρούμε συχνά σαν hard reset.Και σε αυτή την περίπτωση, το Google είναι φίλος μας.
Συνεχίζεται... Οι καλύτερες εφαρμογές για rooted συσκευή
Αφού κάναμε επιτυχώς root σε Android, το επόμενο βήμα είναι να το εκμεταλλευτούμε καταλλήλως.Σε επόμενο οδηγό θα δούμε ποιες είναι οι καλύτερες εφαρμογές για rooted κινητό ή tablet.
Μείνετε συντονισμένοι!
Πηγή: pcsteps.gr
_________________________________
_________________________________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου